Moje wypieki

Witajcie ponownie dzisiaj mam dla was przepis na pyszny torcik o smaku tiramisu myśle, że zadowoli om nawet tych wymagających gości...

SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • budyń waniliowy (proszek)
  • szklanka cukru
  • zapach waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA KREM TIRAMISU:
  • 8 umytych jajek, w temp. pokojowej
  • 8 łyżek cukru
  • 750g. serka mascarpone
  • 1 łyżka zapachu rymowego
DODATKOWO:
  • 250 ml. śmietany kremówki
  • gorzkie kakao (do opruszenia tortu)
  • do nasączania mocna kawa 

Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru, na bardzo gęstą pianę.
W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.
Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę  z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie  nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika.

KREM TIRAMISU:

Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę.W osobnym naczyniu ubijamy żółtka razem z cukrem – przez 12 min!, aż do powstania wyjątkowo kremowej konsystencji. [Najprawdopodobniej po pierwszych 6-ciu minutach, będziecie się zastanawiać, czy dalsze miksowanie jest rzeczywiście potrzebne- ale warto uzbroić się w cierpliwość i nie wypuszczać miksera z rąk przez następne 6 minut.Do kremowej masy z żółtek dodajemy mascarpone, zapach oraz połowę ubitych białek. Wszystko mieszamy, aż do dokładnego połączenia się składników. 

Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.
Pierwszy blat umieszczamy na paterze.Nasączamy kawą, następnie nakładamy krem, który staramy się równomiernie rozprowadzić.Przykrywamy kolejnym biszkoptowym blatem, delikatnie dociskamy.
Ten blat również nasączamy i smarujemy kremem, po czym przykrywamy ostatnim już blatem.statni blat (góra naszego tortu) także nasączamy.

Pozostała ilością kremu smarujemy górę oraz boki tortu.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.mietanę ubijamy i wkładamy do rękawa do zdobienia tortów, z końcówką w kształcie kółeczka [średnica 12mm].

Wykonujemy śmietanowe zdobienia, jeden obok drugiego, na całej powierzchni góry tortu.Opruszamy tort ciemnym kakao.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl